Hamster Hamilelik Dönemi
Hamster hamilelik dönemi 15 ile 18 gün arasında sürmektedir.
Hamster Yavruladı Ne Yapmalıyım?
3 hafta boyunca kesinlikle kafeste neler oluyor diye bakmayın. Böyle bir durumda büyük ihtimalle anne yavrularını yiyecektir. Yavrulayan bir hamster loş bir ortama alınmalı ve mümkün olduğunca kafesten uzak durulmalıdır.
Hamster Yavruları Anneden Ne Zaman Ayrılmalıdır?
Hamster yavrularını anneden ayırma için en uygun zaman doğumdan 1 aydan sonrasıdır. Doğumdan sonra 1 aylık süreç tamamlandığında yavrular anneden ayrılmalıdır. Çünkü 1 aylık bir yavru hamile kalabilme ve çiftleşebilme çağına gelmiş olabilir.
Hamster Başlıca Hastalıkları ve Tedavileri
Hemsterların yakalanabilecekleri başlıca hastalıklar ve tedavi şekilleri şu şekildedir.
- Nezle ve Grip: İnsanlardan nezle ve grip hamsterlara bulaşabilir. Özellikle kışın üst üste ve sık sık hapşırmalarından grip olduğunu anlayabilmeniz mümkündür. Vitamin takviyesi bu dönemde iyi olacaktır. 3 hafta geçtiği halde hapşırmalar bitmemişse bir veterine göstermenizi tavsiye ederiz.
- Tümör ve Kanserler: Hamsterların daha çok 1.5 yalından sonra yakalandıkları hastalıklardandır. Dişilerin erkeklere oranla daha sık yakalandıkları gözlemlenmektedir. Kanser olan bir hamsterın vücudunda kitle oluşur ve bu kitle günden güne büyümeye devam eder. Büyüme hızı genellikle çok hızlıdır. Hamster vücudunda oluşan şişliklerin bazıları apse de olabilir. Kanser olan bir hamsterda sık olarak görülen diğer belirtiler tüy dökülmesi, halsizlik ve kilo kaybıdır.
- Stres ve Şok Durumları: Hamsterlerin en sık strese girdikleri durumlar kafeslerinin çok sık temizlenmeleri ya da oyuncaklarının olmamasından dolayı enerjilerini harcayamadıkları zamanlarda görülür. Alıştıkları bir ortamdan uzaklaştırılmaları da strese girmelerine sebep olabilecek diğer bir durumdur. Şok durumu ise yüksek bir yerden düşme sırasında, yaralanmalarda görülebilmektedir. Belirtileri genellikle topallama, hızlı kalp atışı ve şaşkın duruşudur. Böyle bir durumda hamster ele alınıp çok hafif dokunuşlar ile onu uyarma ve kan dolaşımını hızlandırma şeklinde tedavi edilmelidir. Şok durumu birkaç saat geçmesine rağmen düzelmediyse minik dostunuzu veterinere göstermeniz gerekir.